Asocierea și organizarea muncitorilor

Organizarea stă la baza puterii muncitorilor. Ea este cea care le conferă acestora o voce, care le permite să lupte pentru drepturile lor, pentru condițiile în care muncesc, pentru societatea în care trăiesc și pentru societatea pe care vor să o lase mai departe. Sindicatele, grupurile de ajutor reciproc sau cooperativele sunt doar câteva forme de asociere colectivă care permit muncitorilor să-și apere interesele și să lupte pentru condiții de trai mai bune.

Organizarea muncitorilor reprezintă ideea de bază care a dus la coagularea noastră ca grup. Mahala (ua) este o expresie identitară colectivă a acestei idei, o idee pe care dorim să o împărtășim cu orice persoană agrenată în orice formă de relație de muncă.

Ne adresăm muncitorilor/angajaților/salariaților din economia informală (cei care trudesc “la negru”, cu ziua, lucrătoare sexuale etc), celor din economia formală (cei care sunt angajați în baza unui contract de muncă) și oricărei persoane care-și vinde forța de muncă pentru o răsplată materială.

Cum putem să ajutăm:

  • Constituirea și organizarea de rețele sau grupuri informale de muncitori
  • Organizarea de sindicate libere (parcurgerea pașilor legali de constituire a organizatiilor sindicale și modele de organizare interna descentralizată și non ierarhică)
  • Comunicarea și luarea deciziilor în cadrul grupurilor, adunărilor, organizațiilor sindicale (Tehnici de facilitare a discuțiilor și luarea deciziilor prin ajungerea la consens)
  • Metode de acțiune sindicală (medierea conflictelor prin negociere si grevă)
  • Organizarea campaniilor de protest: acțiunea directă și protestul non-violent