Apel către bucureșteni și bucureștence (și nu numai)Către bucureșteni și bucureștence (și nu numai),

În ultimele trei zile, în București s-au petrecut două evenimente de o violență simbolică cu caracter toxic, care au vizat restrângerea libertății de exprimare a altor persoane. Ne referim la pătrunderea în sediul Vice România a lui Paul Hitter și Călin Mărincuș[1] și la acțiunea de tip „fascistoid” de la cinematograful MȚR[2], realizată de un grup de activiști creștini.

Ambele acțiuni sunt criticabile din nenumărate puncte de vedere, însă singurul pe care îl vom puncta în această scrisoare este limitarea libertății altor persoane. Aceste incidente sunt intolerante și violente, iar scopul lor este unul retrograd, de a limita o libertate: aceea de exprimare. De asemenea, ele nu trebuie în niciun fel tolerate sau justificate, ori vopsite ca reprezentând libertatea de a protesta și de a se exprima a unor cetățeni sau grupuri de cetățeni, atâta timp cât urmăresc fix restrângerea acestui drept. Dimpotrivă, ele trebuiesc combătute!

Putem identifica astfel de acțiuni de cenzură a unei libertăți (acțiuni specifice regimurilor totalitare: fascist, legionar, dictatorial comunist, populist) în spațiul ocupat de statul român în perioada monarhiei (1866 – 1938), a dictaturii regale a lui Carol al II-lea (1938-1940), a statului național-legionar (1940-1941), a statului fascist condus de Ion Antonescu (1941-1944), a dictaturii comuniste conduse de Gheorghiu Dej (1947-1965) și de Nicolae Ceaușescu (1965-1989) și chiar în perioada democratică (anii ‘90).

Comunitatea Mahala condamnă dur aceste acțiuni și face apel la respingerea tuturor formelor de autoritarism, excluziune socială și îngrădire a libertăților și propune consolidarea unei societăți egalitariste care respectă libertățile individuale și colective.

Comunitatea Muncitorilor Militanți – MAHALA


1 „Mărincuș și Hitter au pătruns în redacția Vice România. Naționaliștii Călin Mărincuș (fost luptător K1) și pictorul Paul Hitter au pătruns vineri, 2 februarie, în redacția Vice România, timp de aproximativ două minute”. Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/calin-marincus-si-paul-hitter-au-intrat-in-redactia-vice-com-2129282

2 „Proiecţia unui film cu tematică gay, premiat la Festivalul de la Cannes, întreruptă în această seară de un grup de credincioşi, la Muzeul Ţăranului Român.” Sursa: adev.ro/p3n0nz

Imaginea de copertă creată de Radu Oltean și preluată de pe pagina sa de Facebook.