Protest Faţă de Iniţiativa de a Muta Responsabilitatea Plăţii Contribuţiilor Sociale

strikeMahala – Comunitatea Muncitorilor Militanţi a desfăşurat astăzi, 3 noiembrie 2017, o acţiune de nesupunere civică non-violentă în faţa Ministerului Muncii, ca formă de protest faţă de iniţiativa de a muta responsabilitatea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

După flexibilizările codului muncii şi a legislaţiei dialogului social din 2011 realizate de guvernul PDL în colaborare cu Camera de Comerț Americană și Consiliul Investitorilor Străini din România, la presiunea Troicii, Ministerul Muncii, de data aceasta de sub umbrela PSD-ALDE, doreşte încă o flexibilizare a relaţiilor de muncă prin trecerea contribuţiei de la angajator la angajat. Istoria recentă ne-a demonstrat că acest discurs al flexibilizării se traduce prin sărăcirea şi vulnerabilizarea persoanelor care muncesc, cât și prin eliminarea unor drepturi ale acestora. Evident, marii câştigători de pe urma flexibilizărilor sunt patronii, denumiţi în mod plastic antreprenori ori angajatori, care câştigă tot mai multă putere şi profit.

Statul român şi-a asumat că va crea un dialog cu partenerii sociali, însă a reuşit doar să adâncească disensiunile deja existente între aceștia, poziţionându-se în tabăra angajatorilor. Gestul nostru este cu atât mai legitim cu cât toate întâlnirile de dialog social organizate până în prezent nu au dus la nici un numitor comun. Mai mult, membrii guvernului, afișând o aroganță și o nepăsare fără margini au demonstrat că pentru ei dialogul social este o simplă glumă proastă, făcând astfel protestul nostru cu atât mai legitim.

Protestul de astăzi este menit să denunţe inegalităţile, sărăcia şi abuzurile de putere la care sunt supuse în viaţa de zi cu zi persoanele care muncesc, acestea fiind și mai rău adâncite ca urmare a politicilor publice dezastruoase luate într-un sistem autoritar ce crează facilităţi cu precădere pentru angajatori. Astfel, tragem un semnal de alarmă asupra trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat! Totodată, transmitem încă o dată îndemnul nostru tuturor oamenilor care muncesc, dar și organizațiilor care le reprezintă ineresele să acționeze împotriva acestor intenții ale guvernului actual. Doar prin solidaritate și unitate putem pune o presiune suficientă pentru a ne păstra intacte puținele drepturi pe care le mai avem.

Mahala este un grup informal dar şi o platformă de organizare clădită pe valori precum: dreptate socială, demnitate umană, egalitate (atât la nivel politic cât şi la nivel economic), egalitate de gen, libertate, consens, solidaritate, anti-autoritarism, şamd. Ne propunen să activăm pentru solidarizarea şi coagularea muncitorilor din economia formală şi informală (la negru), atât la nivel naţional cât şi internaţional.


Mahala – Comunitatea Muncitorilor Militanţi