Scrisoare de solidaritate cu angajaţii şi angajatele de la Unique Clothing PăuleştiDomnule Administrator,

Ziarul PH-Online.ro ne-a atras atenţia, prin intermediul filmării publicate Marţi, 8 august 2017, asupra comportamentului şi relaţiilor de muncă din fabrica administrată de dumneavoastră. Nemulţumirea angajatelor şi a angajaţilor este cauzată de precaritatea pe care o resimt în general, dar mai acut ca urmare a întârzierii salariale. În privinţa salariilor, compania dumneavoastră nu îndeplineşte condiţiile minime stipulate în legea 53/2003, pentru că, atâta timp cât există întârzieri salariale este încălcat articolul 166, alineatul 1 din Codul Muncii (53/2003). Considerăm că prin comportamentul demonstrat în timpul înregistrării amintită mai sus, aţi încălcat în mod flagrant demnitatea angajatelor şi a angajaţilor companiei dumneavoastră, şi implicit articolul 39, alineatul 1 litera e.

Considerăm că nemulţumirea existentă în compania Unique Clothing este rezultatul exploatării angajaţilor şi angajatelor, al precariatului pe care persoanele ce muncesc îl resimt şi al gestionării în mod autoritar a relaţiilor de muncă. Pe această cale am dori să vă reamintim că, deşi capitalismul permite relaţii de muncă ceva mai autoritare, comportamentul dumneavoastră ne duce mai degrabă cu gândul la perioade mai întunecate, şi chiar la sclavie. Vă încurajam energic să vă îndreptaţi comportamentul faţă de angajatele şi angajaţii dumneavoastră, să nu îi mai jigniţi şi să nu le mai jigniţi, şi evident să le plătiţi salariile fără întârziere. Nu credem că puteţi deveni un model pentru ceilalţi patroni, având în vedere comportamentul dumneavoastră din filmuleţul vizionat de cea mai mare parte dintre persoanele care trăiesc în România, însă avem încredere că vă puteţi trata angajatele şi angajaţii cel puţin ca pe alte fiinţe umane.

De asemenea, ne exprimăm în cel mai serios mod posibil îngrijorarea că acest comportament este bazat pe credinţe rasiste, poate chiar şi sexiste.

Nu în ultimul rând, vă anunțăm că muncitorii din MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți se solidarizează necondiționat cu salariații nemulţumiţi şi salariatele nemulţumite de la Unique Clothing, pe perioadă nedeterminată.

Contăm pe solidaritatea persoanelor care se află în situaţii similare.

MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanţi